logo BijFreke Header

Ik ben Freke

Na mijn HAVO diploma ging ik fysiotherapie studeren in Utrecht. Dat was leuk maar bracht mij nog niet de voldoening die ik zocht. Toen ik naast mijn werk als fysiotherapeute de opleiding Stressmanagement in Coaching, Counseling en Conflictbemiddeling bij opleidingsinstuut Psychodidact ging volgen, voelde dit als thuiskomen voor mij. Dit paste mij precies, alsof het voor mij gemaakt was. Toen ik mijn opleiding had afgerond, kon ik dan ook nog geen afscheid nemen, en bleef nog 10 jaar aan de opleiding verbonden als mentor en trainer. Dit bleek een solide basis voor mijn praktijk.

In 2009 startte ik mijn eigen praktijk voor psychosociale hulpverlening. Ik koos volledig voor mijn hart: dit is wat ik moet doen! De basis was gelegd en werd in de jaren hierna nog verbreed en verdiept door verschillende bijscholingen.

Ook privé was ik klaar voor de volgende stappen; ik kreeg drie kinderen. Drie keer is mij het geluk en de liefde gegund. Heel dankbaar ben ik hiervoor. Maar dat wil niet zeggen dat ik het altijd makkelijk vind. Mijn kinderen zijn mijn grootste spiegels en leerschool ooit.

Ik koos volledig voor mijn hart: dit is wat ik moet doen!

Mijn kinderen

Mijn oudste dochter (2013) lijkt heel erg veel op mij in haar gedrag. In lastige situaties is zij het meisje dat alles goed probeert te doen voor iedereen en dus heel gewenst gedrag neerzet. Soms vind ik dat heel confronterend want ik gun haar vaak iets anders…

Mijn zoon (2015) is misschien wel mijn grootste spiegel. Hij voelt meestal nog eerder dan ik zelf dat er bij mij spanningen zijn. Hij reageert daar vaak op door de grenzen op te zoeken. Inmiddels heb ik wel geleerd om bij dit gedrag van hem, mezelf even de vraag te stellen waar ik zelf in vastloop op dat moment? Als ik die vraag kan beantwoorden en er ook iets mee kan doen, verandert zijn gedrag weer als vanzelf…

En mijn jongste dochter (2019) zorgt voor de kers op de taart! Waar zij me continu bij helpt is om in het nu te zijn… Geen zorgen maken over morgen of over dingen waar ik toch geen controle over heb: genieten in het hier en nu! Dat is alles wat er is. NU is wat belangrijk is.

Zo brengen al mijn kinderen mij iets bijzonders en iets heel waardevols en blijf ik dus continu in proces door de spiegels die zij me voor houden. Niet altijd leuk, vaak confronterend maar telkens levert het weer meer op. En vooral heel veel genieten samen met mijn kinderen (en dat is soms hard werken om daar weer telkens naar toe terug te gaan).

Niks mens-eigen is mij vreemd

Ik ken de pieken en de dalen. Niet alleen ben ikzelf inmiddels een alleenstaande moeder, ik heb daarnaast ook al meer dan 40 jaar ervaring rondom deze thema’s.

Als kind van gescheiden ouders was ik al jong bezig met ‘ouder’ zaken in plaats van lekker kind zijn. Ik ben opgegroeid met het idee dat ik altijd moest kiezen tussen mijn ouders. Deze gedachte zorgde er bij mij voor, dat ik altijd het idee had dat mijn keuze nooit goed was. Wat ik ook deed, ik deed het nooit goed genoeg voor iedereen. Laat staan voor mezelf.

Toen ik jongvolwassen was, heb ik echt moeten leren om voor mezelf op te komen en te ontdekken wie ik ben. Het hielp mij om naar het verleden te kijken en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het nu en de toekomst. Een hele zoektocht waar je misschien wel je hele leven over doet maar niet je hele leven mag overheersen.

De puzzel valt in elkaar

Als ik nu terugkijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar: mijn jeugd en eigen ervaringen, mijn opleidingen, mijn kinderen… alles komt bij elkaar in mijn praktijk. Mijn fysiotherapeutische achtergrond en mijn opleiding als psychosociaal therapeute maakt dat de bokstherapie mij past als een gouden bokshandschoen.

En het allermooiste: ik leerde door alles ook hoe ik anderen kan begeleiden in hun zoektocht. Ik kreeg de tools in handen om mensen te begeleiden van de situatie waarin ze nu zaten en niet meer in wilden zitten, naar de situatie waar ze naartoe willen. Lekker in je vel zitten, rust in je hoofd, sterk in je schoenen staan, zelfverzekerd zijn, genieten van een goede familie- en gezinssfeer, trots zijn op jezelf, jezelf zijn.

En nog steeds geniet ik er iedere dag van dat ik mensen een stukje mag begeleiden in hun eigen proces. In dat wat ze op dat moment nodig hebben om weer stapjes vooruit te zetten.